Lehet, érdemes tanulni a tévés főzőshow-kból?

Hasítanak a főzőműsorok, ahol minden pillanatok alatt és pofonegyszerűen történik. De vajon tényleg ez az igazság?

A tévés és online főzőműsorok kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, ugyanakkor gyakran problematikusak élelmiszerbiztonsági szempontból. Ezek a helytelen gyakorlatok aztán futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos beszélni a témáról hogy ezek a problémák elkerülhetők legyenek.

 A University of Massachusetts munkatársai azt vizsgálták, hogy a főzőműsorokban ábrázolt élelmiszerbiztonsági lépések pozitív vagy épp negatív példaként szolgálnak-e a műsorok nézői számára.

Ez már csak azért is fontos, mert az Egyesült Államokban évente 3 ezer ételmérgezéssel összefüggésbe hozható halálesetre kerül sor, és minden évben 48 millió aggályos esetet jelentenek. Ezek az esetek az áruházi helytelen ételkezelési problémákkal éppúgy összefügghet, mint az otthoni problematikus ételkezeléssel, éppen ezért érdemes odafigyelni a tévés főzőműsorok által bemutatott ételkezelési gyakorlatokra is.

 Kiderült, hogy az elmúlt években egyre kevesebb ember mos már kezet étkezés előtt, egyre kevesebben főznek az előírt hőmérsékleten, és kevesebben választják külön a húst és a szárnyast a készételektől. Csak a megkérdezett fogyasztók 33 százaléka bízik a kormány által kínált élelmiszerbiztonsági információkban, míg az emberek fele bízik a média ajánlásában.

 A megkérdezettek túlnyomó többsége (73 százalék) a médiából nyer élelmiszerbiztonsági adatokat, és 50 százalék főzőműsorokat is rendszeresen néz, és 57 százalékuk a látottak alapján szerez be vagy épp hanyagol egyes termékeket.

 Nyitókép: https://pixabay.com/users/stevepb-282134/

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!