Lehetséges, hogy a fogamzásgátló tabletta lelkileg padlóra küld

A kombinált fogamzásgátló tabletták közül több is okozhat komoly hangulatingadozásokat és állandó fáradtságot – derül ki egy friss kutatásból.

Úgy tűnik, ha az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változata keveredik , az igen komoly hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára. Ez a potenciális mellékhatás eddig azonban nem szerepelt a tájékoztatókban, ezért sokan nincsenek is tisztában a problémával.

Brit és svéd tudósok állítják, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a tabletták csökkentik az energiaszintet, viszont semmiképp sem okoznak depressziót a jelek szerint.

„Fontos volna, hogy minden orvos tisztában legyen a kockázatokkal, mielőtt ilyen tablettát írna fel. Különösen a már egyébként is mentális problémákkal küzdő nők számítanak veszélyeztetettnek” – mondja Niklas Zethraeus, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

A felmérés során 340 nő esetében vizsgálták a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását. A Fertility and Society című szaklapban publikált anyag szerint különösen a 24 és 30 közötti nők körében gyakoriak a tabletta miatti hangulatváltozások.

Jó volna többet tudni erről: világszerte nagyjából 100 millió nő használja a fogamzásgátlásnak ezt a módját.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/thomaswolter-92511/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!