Már 15 szál cigaretta is károsítja a DNS-t

Egy brit kutatás szerint minden 15 szál cigaretta után újabb és újabb DNS-mutációra kerül sor. A felmérés célja az volt, hogy bemutassa, milyen genetikai térkép vezet a tüdőrákhoz.

A nemzetközi adatokon alapuló projekt 23 ezer olyan mutációt azonosított, amely egyértelműen a dohányzással hozható összefüggésbe. A rák összes fajtájának oka az, hogy a genetikai kód meghibásodik – olyan DNS-mutációkról van szó, amelyeket környezeti tényezők is okozhatnak.

Különféle genetikai defekteket azonosítottak a kutatás során: volt, hogy csupán egybetűs eltéréseket mutattak ki, máskor viszont teljes törlődések és átrendeződések történtek egy-egy ember genetikai kódjában.

Kiderült, hogy nem egyetlen konkrét mutáció okozza a betegséget, hanem olyan változásokról van szó, amelyek a maguk összefüggésében lehetnek hatással a rák kialakulására. Ezeknek a mutációknak egy része egyértelműen a dohányzással függ össze: a jelek szerint minden 15 szál cigaretta újabb átrendeződést okozhat a genetikai kódban.

A szakemberek abban bíznak, hogy az eredmények segítenek megérteni a rák mögött álló okokat, így idővel a kezelés is könnyebbé válik.  

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/comfreak-51581/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!