Már egy pohár víz is csodákat tesz az egészségeddel

A dehidratált állapot fejfájáshoz, szédüléshez, levertséghez és sok más kellemetlen tünethez vezethet.

Lehetséges az is, hogy a szellemi folyamatokra is hatással van. A tudományos vizsgálódások mindeddig arra fókuszáltak, miként is befolyásolja a test hidratáltsági foka a fiatalok teljesítményét. Leginkább pedig az izzadás és folyadékpótlás hatását mérték a sporteredményekre. 

Ha azonban mélyebben belegondolunk, a népesség egy egészen más szegmensénél igen gyakori az elégtelen víz, illetve folyadékbevitel: az idősek között. Dr. Hilary Bethencourt szakértő szerint az öregedéssel egyre kevesebb folyadéktartalékunk marad, mivel veszítünk izomzatunkból, gyengül a veséink hatékonysága, valamint

megváltoznak a szomjúságot kiváltó hormonális folyamataink.

A kutató és munkacsoportja arra kereste a választ, hogy mindez összefüggésben van-e az idősek között szintén gyakran előforduló szellemi hanyatlással. A European Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölt kutatásuk során a kiszáradás és gondolkodási folyamatok közötti összefüggést vizsgálták.

Három év alatt összesen 2506 hatvan év feletti személy válaszait elemezték. Mindezeken túl a résztvevőktől vérmintát gyűjtöttek és a válaszadók az előző napon fogyasztott ételek és italok listáját is megadták a kutatóknak. 

Érdekes? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!