Már napi egy szelet bacon is növeli a rák kockázatát

Ha napi 76 gramm feldolgozott húst eszel – ennyi az ajánlott mennyiség – ötödével nő az esélyed a bélrák kialakulására, ahhoz képest, aki csak 21 grammot fogyaszt el

Ezt derítette ki egy friss, csaknem félmillió brit étkezési szokásait vizsgáló kutatás. A feldolgozott hús evése napi 25 grammonként

húsz százalékkal növeli a rák esélyét,

míg vörös hús esetén napi ötven grammal emelt fogyasztást vizsgálva 19 százalékkal emelkedik a bélrák esélye. Egy szelet sonka 23 gramm feldolgozott húst, míg egy átlagos steak 163 gramm vörös húst tartalmaz - írja a CNN.

Aki hetente négyszer vagy többször eszik feldolgozott és vörös húst, annál nagyobb a kockázata a bélráknak, mint aki heti kettőnél ritkábban eszik ilyeneket – mondta a Tim Key, a tanulmány társszerzője, az Oxfordi Egyetem professzora.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!