Medvecukor mérgezés végzett egy amerikai férfival

Az 54 éves massachusettsi építőmunkás heteken át napi másfél zacskó fekete medvecukrot falt be, mígnem megállt a szíve.

Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa szerint "Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását". A New England Journal of Medicine cikke szerint a gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrendkiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul. Ha valaki két héten át

csak napi 56 gramm medvecukrot eszik,

az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött - figyelmeztet a mérgezés lehetőségére az amerikai gyógyszerhatóság (FDA). "Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő" - magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke. Az 54 éves férfi tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról fekete medvecukor ízűre. Egy gyorsétteremben,

ebéd közben esett össze.

Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmus zavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.
Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből - mondta Butala.
A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, "az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült", és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!