Még mindig lángol a csernobili atomerőmű környéke

Csernobil lezárt övezetében szombaton ütött ki tűz, a tűzoltók azóta harcolnak a lángokkal.

A tűzoltók folyamatosan oltják Csernobil tiltott övezetében szombaton kitört erdőtüzet. Az ukrán katasztrófavédelem közlése szerint helyenként újra tűzfészkek keletkeznek, főként a lehullott falevelek és fű ég.

Nem tudni, hogy most mekkora terület ég,

de egy település mellett sikerült szerda reggelre négy hektárnyi területen teljesen elfojtani a lángokat. A tűzvész múlt szombaton csapott fel a lakatlan Volodimirivka közelében a Kotovszkij erdőgazdaságban, ahol száz hektárnyi területre terjedt szét. Később kisebb kiterjedésű tüzeket jeleztek a tiltott zónában lévő erdőség más részeiből is.  

Az oltáson összesen 274 tűzoltó dolgozik,

74 technikai eszközzel, beleértve három AN-32-es típusú tűzoltó repülőgépet és három helikoptert. A fővárosban, Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje változatlanul a megengedett határértéken belül van. A csernobili atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében. Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál, a tűz kitörése után közvetlenül

a tűzfészekben átmenetileg megemelkedett a sugárzás szintje.

A Science alert hírportál szerint ennek oka, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított fel az égő fákból, illetve a környező talajból, amelyek még az 1986-ban történt atomerőmű-balesetkor kerültek oda.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!