Megdőlt egy maszkokkal kapcsolatos tévhit

Bár az orrot és szájat fedő maszk akadályozza a koronavírus terjedését, alaptalan aggodalom, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését.

Aggodalmak szerint viszont a belélegzett oxigén

és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, különösen testmozgás közben károsítva a szív- és tüdőműködést.

Amerikai és kanadai kutatók az összes olyan tudományos munkát elemezték, ami különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta, testmozgás közben. Egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.
"Lehet, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de

a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést,

a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható" - mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

A most rendszerezett bizonyítékok alapján

sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok arányának kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.
"Figyelembe kell azonban venni, hogy ilyen betegségek esetén az új típusú koronavírus elkapása is nagyobb kockázat".

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!