Megdőlt egy tézis a vörös hússal kapcsolatban

Ha úgy óvnád az egészségedet, hogy kiiktatod az étrendedből a vörös húsokat és a húskészítményeket – van egy meglepő hírünk.

Spanyol, kanadai és lengyel tudósok szerint nem jelent különösebb előnyt a szervezeted számára az, ha kerülöd a vörös húst. A Cochrane Center nemzetközi kutatócsoportja egy kiterjedt vizsgálat alapján állapította meg, hogy nem igaz az az évtizedek óta elterjedt nézet, hogy a vörös húsok – veszélyesek. Egyrészt telített zsírsav-tartalmukat kárhoztatta számtalan tanulmány, illetve a koleszterinszint emelkedését, ami szívrohamot okozhat. Emellett közismerten

rák-kockázati tényezőnek is számított, a húskészítményekkel együtt.

A megfigyelt alanyok egy része húsdiétába kezdett, míg a másik csoport ugyanúgy étkezett tovább, mint korábban. Először a halifaxi Dalhousie University szakembere, Bradley Johnston mutatta ki azt, hogy még sincs szoros összefüggés a vörös, illetve feldolgozott húsok és a halálos megbetegedések közt: Ugyanolyan mértékben ehetik ezeket az állati eredetű termékeket, mint ahogyan szokták. Akkor csökkentsék a mennyiséget, ha maguktól érzik azt, hogy erre szükségük van. Ez akár

környezetkímélő akár pedig állatvédelmi célból is történhet.

Duane Mellor brit szakértő szerint viszont a kutatás eredménye nem jelentheti azt, hogy zöld utat kapjon a húsimádás. Nem kell megduplázni a mostani fehérje adagot; bőven elég, ha heti háromszor fogyaszt valaki vörös hús ételt - idézi a New Scientist a szigetországi Dietetikusok Társaságának szóvivőjét.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!