Meghalt a Kockásfülű nyúl kitalálója

79 éves korában elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilm rendező, kiváló művész, címzetes egyetemi tanár.

Richly Zsolt halálhírét a család és a Magyarországi Evangélikus Egyház közölte pénteken az MTI-vel. Televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermekeknek készülő produkciók egész sora kötődik Richly  Zsolt nevéhez. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.  Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, 1962-ben vették fel a Magyar Iparművészeti Főiskolán díszítő festő szakára, majd az animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban. A Pannónia Filmstúdió munkatársa lett, ahol egészen nyugdíjba vonulásáig, több mint huszonöt éven át dolgozott. Grafikusművészként a hatvanas években lapoknak készített illusztrációkat, majd a hetvenes és nyolcvanas években

a diafilmek felé fordult érdeklődése.

1981-ben adták ki az általa rajzolt A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dián. Ludas Matyi történetét hét évvel később dolgozta fel. 1987-től a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanít animációt. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs oktatásának meghatározó egyénisége, az intézménynek 2008-tól címzetes egyetemi tanára volt. A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából Luther Márton életéről készített tízrészes filmet, amelyet a magyaron kívül számos egyéb nyelven vetítettek szerte a világban. A film alapján képregény is született. Balázs Béla-díjat 1981-ben, érdemes művészi elismerést 1986-ban kapott, 2014-ben lett kiváló művész.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!