Meghalt Asterix és Obelix atyja

Az Asterix és Obelix képregények írója és rajzolója, Albert Uderzo 92 éves korában halt meg.

Albert Uderzo Párizs elővárosában, Neuillyben, álmában halt meg, szívinfarktus következtében. Az olasz származású Uderzo generációja egyik legsikeresebb rajzolójának számított színvaksága ellenére. 1951-ben ismerte meg a tehetséges szövegírót, René Goscinnyt.
A szőke, bajuszos kis gall harcos, Asterix figurája 1959 nyarán egy párizsi szociális lakásban született meg, Albert Uderzo és René Goscinny közös munkájaként.

Asterix eredetileg pusztán mellékszereplő lett volna

egy készülő képregényben, a szerzők azonban rájöttek, hogy egy másik író ugyanazon az ötleten dolgozik. A gallok ezért főszereplők lettek, néhány héten belül készen állt a történet, Asterix figurájának megrajzolása mindössze negyed óra volt.
Az azóta eltelt több mint 50 évben Asterix és Obelix kalandjait világszerte több millió példányban adták el, több mint száz nyelvre és dialektusra fordították le. A gallok történetéből több mint tíz rajzfilm és élőszereplős film született, 1989-ben

vidámpark is nyílt Párizsban Parc Astérix néven.

Goscinny 1977-es haláláig a duó több mint 20 képregény albumot adott ki. Ezután a kis gall falu lakóinak életét Albert Uderzo egyedül alakította. Az első, egyedül készített történet 1980-ban jelent meg, de a saját neve mellett továbbra is feltüntette Goscinnyét a füzeteken. Uderzo 2009-ben vonult vissza ízületi gyulladása miatt, a munkát fiatalabb kollégáinak adta át. A Jean-Yves Ferri és Didier Conrad által készített első Asterix-kötet 2013-ban jelent meg.

Nyitókép: Albert Uderzo és René Goscinny

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!