Meglepő dologról árulkodnak a magánhangzóink

Könnyen rájöhetünk beszélgetőpartnerünk szexuális orientációjára, az alapján, ahogyan a magánhangzókat ejti - állítja egy tanulmány.

“Nem tudjuk pontosan, hogyan reagálnak a hallgatók ezekre a hangokra.” – mondta el Erik C. Tracy, az Ohio Állami Egyetem kognitív pszichológia-professzora. – „Más kutatások már számtalan módon próbálták kielemezni, miért hangzik máshogy egy magánhangzó a homoszexuálisok szájából. Bármi is ez a különbség, az biztos, hogy a hallgató ezt észreveheti.”

Sokan hajlamosak messzemenő következtetéseket levonni,

ha furcsa hangot hallanak a telefon túlsó végén. A tanulmány szerint ilyenkor általában helyesek a megérzések. „Mindennapos jelenségről van szó. Gyakran beszélünk telefonon ismeretlen emberekkel, és a hangjuk alapján elképzeljük a nemüket, a korukat, a jellemüket és a szexuális orientációjukat.” – vélik a kutatók. A folyamat megértéséhez a szakemberek a nemi beállítottságot vizsgálták. Hét heteroszexuális és ugyanennyi meleg férfit kértek meg arra, hogy

magnóra mondjanak fel egy szótagos szavakat,

majd a felvételt lejátszották másoknak. A hallgatóknak úgy kellett kitalálniuk, milyen nemhez vonzódik az illető, hogy vagy csak a szavak első hangját vagy az első kettőt vagy az egész szót lejátszották nekik. Első esetben nem találták el a beszélők orientációját, a másodikban azonban már 75 százalékban helyesen tippeltek. A kutatók biztosak abban, hogy a magánhangzó megjelenése segítette őket a jó megoldásban. Az eredményeket az Akusztikus Társadalmi Konferencián mutatták be Seattle-ben.

Napi Doktor

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!