Megmenekülhet Ausztrália legismertebb galambja

Az ausztrál hatóság által veszélyforrásnak ítélt, állítólag Amerikából Ausztráliába repült versenygalamb szalagja hamisnak bizonyult. Ez az életet jelentheti a galamb számára.

Melbourne-bendecember 26-án találtak egy versenygalambot, amit a lábán lévő szalag miatt a mintegy 13 ezer kilométerre lévő Oregonból valónak gondoltak. Az ausztrál hatóságok

csütörtökön veszélyesnek ítélték az élelmiszer-biztonságra és a helyi fajokra

a galambot, ezért azt tervezték, hogy elpusztítják. Pénteken az American Racing Pigeon Union versenygalamb-egyesület képviselője, Deone Roberts azt közölte, hogy a szalag hamis: a fotókon nem az a kék galamb szerepel, amely a számhoz tartozik. "Az ausztrál szalag hamisítvány, az állat egyértelműen nem az Egyesült Államokból származik. Nem szükséges megölni" - mondta Roberts, aki hozzátette, hogy egyre gyakoribb a madarak azonosító szalagjainak hamisítása.

"A műkedvelő galambászok emiatt vásárolják meg a madarakat"

- magyarázta. A galambversenyek újabban egyre népszerűbbek, néhány galamb hatalmas összegekért kelt el. Eddig a legtöbbet, 1,6 millió eurót (575 millió forint) egy kínai licitáló fizetett novemberben egy belga versenygalambért. A megválasztott amerikai elnök után Joe-nak nevezett melbourne-i galambról Michael McCormack ausztrál miniszterelnök újságíróknak azt mondta, nem kívánja a madár halálát, de ha Amerikából érkezett, nem lesz neki kegyelem. Kevin Celli-Bird melbourne-i lakost, aki kertjében az állatot megtalálta, meglepték a fejlemények, és

kérte, hogy ne pusztítsák el Joe-t.

A számhoz eredetileg tartozó galamb egy október végi, oregoni versenyen tűnt el. Lehet, hogy átkelt a Csendes-óceánon egy hajó fedélzetén, van ilyen, de a képen nem ez a madár szerepel - közölte a versenyért felelős Lucas Cramer.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!