2019.08.05. Italiano
Az egészséges táplálkozás, vagy diéta kapcsán kézenfekvő megoldásnak tűnik a gyümölcs.
A gyümölcsök azonban nem tekinthetőek diétás, vagy korlátlan mennyiségben fogyasztható ételnek, méghozzá a bennük található gyümölcscukor miatt. Bár ez a cukor természetes fajta, szerkezetéből fakadóan mégis nem más, mint egyszerű cukor. Napi fogyasztását érdemes minimalizálni, hiszen gyors felszívódása miatt
könnyen magasra emeli a vércukor szintjét,
ezáltal serkentve az inzulin kibocsátást. Ha azonban lassan felszívódó szénhidrátokkal és rostokkal párosítjuk – például zabpehellyel –, akkor ez a hatás jelentősen csökken. Általánosságban elmondható, hogy a
gyümölcsfogyasztás napi bevitel szempontjából két-három adagot jelent. Ez megfelel kb. egy almának, banánnak vagy körtének, illetve egy nagy marék bogyós gyümölcsnek. Próbáljuk meg a napunk első felében (vagy edzés előtt) elfogyasztani, ekkor ugyanis még jelentősebb az energiafelhasználásunk.
Vacsorára már egyáltalán nem javasoltak.
Természetesen a
gyümölcs még mindig sokkal jobb választás, mint a boltokban kapható, finomított cukrot tartalmazó édességek, illetve mindenképpen szükségesek az étrendünkben. Azonban ne essünk abba a hibába, hogy életmódváltás vagy egészséges étkezés címszó alatt szinte csak a gyümölcsökre támaszkodunk, hiszen rengeteg más hasznos – és összetett – szénhidrátforrás közül válogathatunk még ezeken kívül is.