Mennyire függ a génektől a túlsúly? A tudomány választ ad

Hibáztathatjuk a génjeinket azért, mert túlsúlyosak vagyunk? A válasz egyértelműen igen. Legalábbis talán… Bizonyos körülmények között legalábbis – a tudósok között nincs egyetértés a témában.

Létezik egy frissen felfedezett gén-variáns a (hétszer ismétlődő DRD4 VNTR), amely hatással van arra, hogy a gyerek zsírbevitele milyen arányban hasznosul. Egyes tudósok szerint ez a gén-variáns felel azért, hogy elhízunk-e, ugyanakkor egy friss amerikai kutatás szerint nem elsősorban a genetika, hanem a gének interakciója a külső körülményekkel az, ami a leginkább meghatározza, mennyit nyom majd alattunk a mérleg. Hiába raktároz el ugyanis több zsírt a szervezet, ha a delikvens eleve kevés zsírt – és egyéb hízlaló ételt – fogyaszt.

Maga a 7-szer ismétlődő DRD4 a népesség kb. 20 százalékában található meg, és a szakemberek egyértelműek a túlsúlyhoz kapcsolják, különösen nők esetében. Meglepő módon azok a fiatal fiúk, akiket vizsgáltak, és rendelkeztek a gén-variánssal, nem bizonyultak nagyobb arányban túlsúlyosnak, mint a gén-variáns nélkül élő társaik.

“Elsősorban a lányoknál okozhat problémát a gén-variáns. A negatív hatás kifejtéséhez azonban az is kell, hogy szegénységben éljenek, és ezáltal egészségtelenebbül táplálkozzanak” – összegzi a lényeget  a kutatást vezető Laurette Dubé, a McGill Centre for the Convergence of Health and Economics tudományos főigazgatója.

A végső konklúzió tehát mindenképpen az, hogy nem egyedül a gén felel a túlsúlyért, hanem a genetikai és a környezeti tényezők együttes hatása dönti el, mennyit nyom alattunk a mérleg.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/bru-no-1161770/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!