2019.10.10. Italiano
Az egészséges táplálkozáshoz vezető rögös út egyik első lépése a tudatosság, és ehhez hozzátartozik az is, hogy tisztában legyünk élelmiszereink összetevőivel.
Ha új terméket választunk, mindig olvassuk el, miből is áll, néha elképesztő adalékanyagok szerepelnek olyan ételekben, amelyeket teljesen természetesnek hinnénk. Egy-egy címke azonban gyakran zavarba ejtően sok és nehezen beazonosítható adatot tartalmaz, miután áttanulmányoztuk, már nem is tudjuk, hogy betegyük-e az adott terméket a kosarunkba vagy sem. Mi a helyzet például a természetes és a mesterséges ízfokozókkal? Az
ízfokozó feladata roppant egyszerű: segítségükkel még több íz kerül az adott termékbe. Lehetnek természetesek és mesterségesek, lássuk, miben különbözik a két kategória egymástól!
Mik azok a természetes ízfokozók?
Természetes ízfokozók az élelmiszerek hozzávalói között igen gyakran szerepelnek. Növényekből vagy állatokból nyerik ki, majd ipari módszerekkel dolgozzák fel, hogy egyszerűen használható anyagokat állítsanak elő az élelmiszeripari cégek számára. A kifejlesztés laboratóriumi körülmények között történik, ilyen módon szinte minden íz előállítható – de nem mindig abból az alapanyagból, amire elsőre gondolnánk. Az egyik gyorsétteremlánc „természetes marhahús íze” – amely a sült krumpli hozzávalói között szerepel – például egyáltalán nem marhából készül, hanem búzából és tejből. Tehát ha egy epres jégkrém csomagolásán természetes ízfokozó szerepel, akkor egyáltalán nem biztos, hogy valójában eperből készült. A természetes ízfokozókat drágább előállítani a mesterségeseknél, gyakran tartalmaznak oldóanyagokat, emulgeáló- és tartósítószereket, tehát a nevük ellenére a legkevésbé sem természetesek. Ez alól kivétel, ha valamilyen organikusan előállított élelmiszerbe kerülnek, amelyek nem tartalmazhatják a fent felsorolt adalékanyagokat.
És melyek a mesterséges ízfokozók?
Természetes társaikkal ellentétben a mesterséges ízfokozók nem növényi vagy állati eredetűek, hanem 100%-ban mesterségesen, laborban állítják elő ezeket. Például számos gyümölcsfajtának egy észter nevű vegyület kölcsönzi az ízét. Ezeket az észtereket mesterséges körülmények között is elő lehet állítani, amelyek aztán megszólalásig hasonlítani fognak az eredeti ízhez. Érdekes ellentmondás, hogy a mesterséges ízfokozók gyakran kevesebb mesterséges anyagot tartalmaznak, mint a természetesek, ennek oka pedig abban keresendő, hogy kevesebb adalékanyaggal előállíthatók.