Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a növény alapú étrend egyfajta trendi szó a vegaságra, vegánságra, esetleg a kettő gyűjtőneve. Miranda Hammer dietetikus a blogján tisztázza a félreértést.
A különbség a növényi alapú és a vegán étrend között az, hogy vegán alapelv az állati származékok kerülése. Így aztán gyakran szerepel a menün sült krumpli vagy különféle hús-utánzatok. A növényi alapú étkezés célja ugyanakkor a tiszta, egyszerű, feldolgozatlan és természetes állapotában fellelhető élelmiszerek fogyasztása, amiből a.húst nem is feltétlenül mindenki szűri ki. Vannak akik alkalmanként vesznek magukhoz fenntartható forrásból származó, organikus húst, tojást, halat. A növényi alapú étrend fő tartópillérei a következők: teljes kiőrlésű pékáru, gyümölcs, zöldség, dió-és mogyorófélék, hüvelyesek. Ezek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, amelyek elegendő tápanyaggal szolgálnak a szervezet számára. Összességében véve elmondható, hogy a növényi alapú táplálkozás egyfajta rugalmas gondolkozást igényel, és kevésbé számít szigorú diétának. Mostanában főként azért népszerű, mert sokan akarnak egészségesebben táplálkozni úgy, hogy közben az állati termékekről sem mondanak teljesen le. Nyitókép: https://pixabay.com/users/engin_akyurt-3656355/