Mi okozhat gyerekkorban poszttraumás stresszt?

A fejlődés késedelme és a poszttraumás stressz rendellenesség (PTSD) között egyre több összefüggést találnak a kutatók.

Egy új tanulmány szerint jelentős összefüggés van a családok szétválasztása és a poszttraumás stressz rendellenesség (posttraumatic stress disorder – PTSD) között.

A családjuktól elválasztott gyermekek

több különféle félelmet, elhagyatottság érzést és poszttraumás stressz rendellenesség-tünetet produkáltak, mint azok a gyerekek, akiket nem választottak el famíliájuktól. “A Medscape Medical News 2018-ban tanulmányok hosszú listáját tette közzé a toxikus stressz és a gyermekek kapcsolatáról. A Scientific Reports szaklapban megjelent egy olyan tanulmány is, mely azt sugallja: a traumás stressz, melyet fiatal gyermekek szenvednek el, évekkel később is látható az agyi vizsgálat során. A feltűnőnek tartott tanulmány valódi bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ezeknél a gyermekeknél agyi változások történnek” – emelte ki Nathalie Bernabe Quion orvos, a Washingtoni Nemzeti Egészségügyi rendszer gyermekorvosa. Azok a gyerekek, akik

nem értik, miért választották el őket a szüleiktől,

fokozott mentális szorongást tapasztalnak – sokan azt hitték, szüleik elhagyták őket. Legtöbb esetben a gyermek elszigetelődő magatartást mutat, nem vesz részt tevékenységekben, és bizalmi problémákkal küzd. Mindegyikük rémült és ellenségként tekint a gondozókra. A jelentés 6 ajánlással zárul a Menekültügyi Áthelyezés Hivatala (ORR) számára a fogva tartott gyermekek mentális egészségügyi ellátásának kezelését illetően – beleértve a trauma azonosítását és a terápiás helyek kiterjesztését azok részére, akik intenzívebb mentálhigiénés kezelést igényelnek.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!