Chiamag vagy azték zsálya – ez napjaink egyik legnépszerűbb szuperétele.
A chiamagról jó pár évvel ezelőtt olvastam először külföldi blogokon, ekkor még igazi kuriózum szuperételnek számított nálunk, és csak elvétve, a legeldugottabb bioboltokban, aranyáron volt kapható. Az azték zsályaként is nevezett mag Latin- és Dél-Amerikából ered, és ott igazán népszerű, így az akkor éppen Mexikóban cserediákoskodó húgomat kértem meg, hogy hozzon nekem belőle kóstolót. Rá 1-2 évre már itthon is sokkal népszerűbb és ismertebb lett, egyre több helyen elkezdték árulni. Az ára is csökkent, ennek köszönhetően pedig gyakori hozzávalója lett az étrendemnek. Igazán diétabarát alapanyag, hiszen minimális mennyiség felhasználásával is nagyon laktatóvá tehető vele több különböző étel, hála a mag rosttartalmának és folyadékfelvevő képességének. Ha például nem lakunk igazán jól a reggeli 30-50 grammos zabkásánkkal, próbáljuk meg felturbózni 10-15 gramm chiamaggal, és máris sokkal tovább el fog telíteni. Jöjjön még két ok, amiért érdemes beépíteni az étrendünkbe! Az egyik – a volumennövelő tulajdonságán kívül – a tápanyagsűrűsége, hiszen magként kiemelkedő a fehérjetartalma, nagy mennyiségben tartalmazza az esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint jó néhány fontos ásványi anyagot is. A másik pedig a sűrítő hatása, aminek köszönhetően szinte percek alatt készíthetünk vele különböző gyümölcslekvárokat vagy éppen pudingokat, de a vegánok akár még tojáshelyettesítőként is használhatják süteményreceptekben. Reeptért katt az Ízesélet.hu oldalára!