Mikrozöldségekkel az egészségedért

Aki megkóstolja, egyből beleszeret a parányi hajtásokba: frissek, üdék, roppanósak, nem utolsósorban pedig rendkívül egészségesek.

Ráadásul minden egyes mikrozöld valóságos ízbomba, már egy kis marék is csodásan feldobja a reggeli szendvicset, a kevert salátát vagy éppen a rizottót. Aki először találkozik mikrozöldekkel, könnyen lehet, hogy a nálunk is egyre népszerűbb csírákkal azonosítja, pedig hatalmas a különbség - mondja Németh Zsuzsanna őstermelő, a Mikrozöldben Makroíz megálmodója.

Valójában két különböző dologról van szó.

A mikrozöldeket a csíráktól a termesztés módja és időtartama különbözteti meg. A mikrozöldeket termesztőközegben (földben vagy kókuszrostban) és fény mellett termesztjük, míg az ismertebb csírákat fénytől védett helyen, külön termesztőközeg nélkül, vízzel öblítgetve hajtatják. Ami pedig a termesztés időtartamát illeti, a csírákat újszülötteknek, a bébisalátákat és bébizöldségeket kisiskolásoknak, a mikrozöld pedig e kettő között óvodás korú növénykéknek tekinthető. A mikrozöld fázisban a növény már túl van a csírázáson, sziklevelet növeszt és a fény hatására megváltozik a színe, megkezdi a fotoszintézist. Amíg a csírákat magjukkal együtt fogyasztjuk, addig a mikrozöldek esetében már a talaj felett nőtt sziklevélkés szárat vágjuk le és használjuk fel. Növekedésük e fázisában a

kifejlett zöldség jellegzetes íze, aromája is megjelenik.

Ejtsünk pár szót arról is, hogy miért kifejezetten egészségtudatos választás a mikrozöld! Azon túl, hogy már megjelenésükkel is fokozzák a gasztronómiai élményt, a mikrozöldek beltartalma kiemelkedően egészségvédő hatású. Számos vitamin, enzim és ásványi anyag koncentrálódik akár 50-60-szorosan ezekben a kis növénykékben, hiszen azok a tápanyagok, amelyek később a kifejlett növényekben is megjelennek, a mikrozöldekben még hatványozottan, robbanásszerűen vannak jelen. Azt is fontos megjegyezni, hogy a mikrozöldek termesztése átlagosan csak 1-2 hetet vesz igénybe, az újrahasználható edényen és ültetőközegen túl csupán minimális mennyiségű vizet kell használnunk ahhoz, hogy egészséges, ultrafriss, tápanyagdús zöldféléhez jussunk.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!