Az egészség nem játék, a laktózérzékenyek számára a laktóztartalmú élelmiszer elfogyasztása nem csupán kellemetlen, hanem súlyos következményekkel is járhat.
A zöldségek és gyümölcsök nyugodtan fogyaszthatók, de a péksüteményekre, folyadékokra, tejtermékekre és szendvicsfeltétekre egyaránt oda kell figyelnünk, laktózérzékenység esetén. Péksütemények Az összetevők listájának gondos elolvasásra elengedhetetlen, hiszen nem csupán a pudingos táska vagy a túrós batyu tartalmazhat laktózt. Tiltott minden sajttal szórt sütemény (a fogyasztható sajtokról lejjebb írunk), és a tészta összetevőit is érdemes jól átböngészni: a tejes, joghurtos, tejfölös alapúak szintén nem fogyaszthatók. Folyadékok és tejtermékek Tejes, joghurtos italok, tejet tartalmazó smoothie-k, sőt egyes gyümölcsös italok is mind érintettek. Hasonló a helyzet a snackek mellé csomagolt mártogatósokkal, a krémjoghurtokkal, gyümölcsjoghurtokkal, pudingokkal. Szendvicsfeltétek Az előző ponthoz kapcsolódóan oda kell figyelnünk a sajtokra, vajakra, szendvicskrémekre, körözöttekre, sőt a felvágottak és pástétomok szintén tartalmazhatnak laktózt. Hogyan váltsuk ki a tiltólistás élelmiszereket? Szerencsére a laktózmentes termékek (tejek és tejkészítmények, vajak, sajtok, túró stb.) ma már nem csupán a nagy multikban, hanem a kisebb üzletekben is beszerezhetők, így annak sem kell kompromisszumot kötni, aki a hagyományos ízek mellett tenné le a voksát. Ezekből az élelmiszerekből ugyanúgy készíthetünk turmixokat, süteményeket, körözöttet, mint a laktózt tartalmazó társaikból. A másik lehetőség a növényi tejek, tejtermékek fogyasztása. Tény, hogy költségesebb megoldás, ám a kókusz-, szója-, mandula-, rizs- vagy éppen kesutej egészséges, finom és változatos ízű alternatíva. Fontos továbbá megemlíteni, hogy bizonyos érett sajtokban természetes módon lebomlik a laktóz, ezért olyat bátran ehetünk. Egyéb helyettesítők Bár a tejtermékekre hatalmas szüksége van például a fejlődő szervezetnek, részben más élelmiszerekkel is kiválthatók a laktózos tízóraik és uzsonnák. A szendvicsbe kerülhet tojáskrém mustárral és laktózmentes tejföllel krémesítve, vagy készíthetünk finom zöldségkrémeket például sütőtökből, édesburgonyából vagy sárgarépából. Sőt az ezekhez hasonló pástétomokban még a semleges ízű natúr tofut is elrejthetjük. Ízes élet