Minden egy helyen a lazacról

A füstölt lazacnak többféle alapanyaga is lehet.

A hal maga lehet tenyésztett vagy kifogott, a húsa pedig nagyobb darab, mint egy steak, esetleg vékony szeletekre vágott. Három fő típust különböztethetünk meg: egyrészt a hidegen füstöltet, másrészt a melegen füstöltet, harmadrészt pedig a sóban szárítottat. Ez utóbbit tulajdonképpen nem is füstölik meg, lox, lax vagy gravlax néven kerül forgalomba. Valamennyi fajtára igaz, hogy először sóoldatban pácolják, hogy kivonják a húsból a nedvességet, illetve ez az eljárás segít megakadályozni a baktériumok elszaporodását is. Ezután a hidegen és melegen füstölt fajta a füstölőbe vándorol, viszont a loxszal egészen más történik.

Miben különbözik a lox a füstölt lazactól?

Az Egyesült Államokban készített lox, valamint a skandináv, ehhez hasonló, kaporral szárított gravlax egyáltalán nincs füstölve, ezért talán furcsának is tűnhet, hogy szinte mindenhol egy kalap alá veszik a füstölt lazaccal. Szinte mindig a hal hasán lévő legzsírosabb, legízletesebb részből készül. A lazac húsát egyszerűen sóágyra fektetik, így tartósítják, közben a hal átveszi a jellegzetes sós ízt. Hogy még bonyolultabb legyen, a loxnak létezik még egy verziója, ez a nova lox. Kevesebb sóval készül, ellenben hidegen füstölik, és nem is a hal hasán lévő húsból készül.

Hogyan készül a füstölt lazac?

A lazacból először a szálkákat távolítják el, füstölhetik filéként és nagyobb kockákra vágva is. A hal bőrét füstölés előtt általában eltávolítják. A halat beborítják sóval, 1-24 órán keresztül állni hagyják, majd a sót egyszerűen lemossák – ez az egyik módszer. Létezik egy alternatív technika is, a nedves pácolás. A páclé fő összetevője a só és a cukor, a hal húsát a lébe teszik, és abban pihentetik 6-10 órát.

A pácolást követően a halat szárítani kezdik, ennek során a bőrön védőréteg keletkezik. A szárítás szobahőmérsékleten 1-3 órán át tart, de üzemi körülmények között magasabb hőmérsékletet és keringetett levegőt használnak ennek felgyorsítására. A védőréteg több funkcióval is bír. Bezárja a nedvességet a hal belsejébe, így a füstölt végtermék nem lesz száraz, a hús szépen csillogni fog, és később, főzés közben a füst is jobban hozzátapad a húshoz. Így a főtt-füstölt hal sokkal ízletesebb lesz.

Juharfa kell!

A füstölés során legtöbbször juharfát használnak, a fenyőfélék nem ajánlottak, mert kellemetlen íze lesz tőlük a halnak. Ha hidegen füstölik, akkor a hőmérséklet sosem magasabb 27 °C-nál, azaz a hidegen füstölt lazac nyers marad. Színe élénkebb, kevesebb nedvességet veszít, valamint sokkal ízletesebb és omlósabb állagú, mint a melegen füstölt hal.

Milyen ételekbe tehetünk belőle?

Habár a füstölt lazac drágább, mint a friss – és a lazac eleve a drágább halak közé tartozik az itthon kaphatóak közül –, az ára még mindig lényegesen alacsonyabb az igazi tengeri különlegességeknél. Gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú, illetve összességében elmondható, hogy nagyon egészséges. Fogyaszthatjuk reggelire krémsajtos bagellel, gyors rágcsaként pirítóson, avokádóval, vagy partifalatnak egy szelet uborkán, olajbogyókkal. De használhatjuk pizzafeltétként, baconcsíkok helyettesítőjeként, vagy ha laktató ételre vágyunk, tölthetjük krumpliba is.

(Ízes Élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!