Mit csinálj, ha megcsípett egy pók?

Hazánkban ritkább a pókcsípés, ezért még inkább fontos tudni, hogyan kezeljük a sérülést.

Bizony fontos a kék hólyagok kezelése

A pókok fajtájuktól függően eltérő tüneteket és sérüléseket képesek okozni. Enyhébb esetben a csípést csupán egy kisebb piros duzzanat követi, ami néhány nap alatt fokozatosan visszahúzódik. A pókcsípés azonban ennél komolyabb tünetekkel és nagyobb fájdalommal is járhat. Nem árt tehát tudni, milyen esetekben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni - írja a Napi Doktor.

Miről ismerhető fel a pókcsípés?

A hirtelen jelentkező enyhe szúró, égő érzés és az apró duzzanat megjelenése többnyire megszokott válasza a szervezetnek csípések esetén. Pókmarásnál a vöröses bőr és viszketés mellett a sérült terület közepén ún. szúrcsatorna fedezhető fel, ahol az ízeltlábú rovar a méreganyagot a szervezetbe juttatta.

Eltérő reakciók

Pókcsípés gyanú esetén nem kell azonnal az ügyeletre rohanni. Ha a csípést követően a terület nem dagad nagyra, a gyulladás csupán néhány cm átmérőjű és nem jár komolyabb fájdalommal, várhatóan egy-két nap alatt különösebb nyom nélkül, önmagától elmúlik a sérülés.

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Nem érdemes hezitálni, ha a duzzanat elkékül, keménnyé, vagy gennyessé válik. Nagyságától függetlenül azonnal ajánlott orvosi segítséget kérni és a sérült terület kezelését megkezdeni. A kálcium beadása mellett a legismertebb népi orvosság a paradicsomos pakolás, illetve a hidegvizes borogatás a duzzanat lelohasztása és a viszketés enyhítése érdekében.

Tiltólista

Fontos, hogy a hólyag alakjától, állapotától függetlenül, soha ne próbáljuk megnyomni a sérült felszínt, vagy eltávolítani a benne lévő váladékot. Egyrészt ezzel még nagyobb fájdalmat idézünk elő, másrészt elfertőződhet a terület, még inkább lelassítva a gyógyulást. Az ilyen beavatkozásokat mindig bízzuk szakorvosra.

Tegyük, amit az orvos mondd!

A doktor által felírt készítmények, gyógyszerek szedése és valamennyi utasítás betartása ajánlott a komolyabb tünetekkel jelentkező pókcsípésénél. Ha így cselekszünk, várhatóan rövid idő alatt teljesen felépülhetünk,azonban a komolyabb eseteknél apró heg, sebhely még hosszú időn át utalhat az átélt pókcsípésre.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!