Mit jelezhet a fázékonyság és a hidegben elfehéredő ujjak?

A fázékonyság mögött komoly probléma állhat, ezért vegyük komolyan! Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha látszólag minden ok nélkül a korábban beállított hőmérséklet mellett fázunk, egyre vastagabban öltözünk.

Különbségek nők és férfiak közt

A nők nyugalmi anyagcseréje lassabb, emiatt fázósabbak lehetnek. A férfiak gyorsabb anyagcseréje miatt pedig a testük melegebb, ezért alacsonyabb hőmérsékletű szobában érzik jól magukat. A a Nature Climate Change folyóirat korábbi számában közölt kutatás szerint a nők többségének a 25°C, a férfiak számára pedig a 22°C fokos szobahőmérséklet az ideális. Problémát az jelez, ha a korábbiakhoz képest, azonos hőmérséklet mellett is egyre több réteg ruha alatt érezzük magunkat komfortosan.

Fázékonyság: betegséget jelez?

“Jellemzően a nőket érintő panasz a pajzsmirigy alulműködés, gyakran ez áll a fázékonyság hátterében. Okozhatja vérszegénység, alultápláltság és érszűkület is – ilyenkor jellemzően az adott végtag hidegebb, zsibbadhat, fájhat is. Ha a fázás mellett az adott végtag hideg hatására elfehéredik, akkor Raynaud-jelenség lehet, ami autoimmun betegséget jelezhet” – mondja Dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.

ÉS hogy mi az a Raynaud-jelenség? A Napidoktor.hu cikkéből megtudhatod! 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!