Mit kezdjünk a sütimaradékkal?

Ha nem fogyott el minden, mutatunk négy jópofa „újrahasznosítási” lehetőséget.

Pohárkrém

Ha omlós kekszet, például linzert vagy amerikai cookie-t készítettünk, ne aggódjunk, fémdobozban tárolva, légmentesen sokáig eláll. Ám amennyiben mégis a maradék átalakítása mellett döntünk, a pohárdesszert lesz az egyik tökéletes megoldás. Tördeljük össze, locsoljuk meg gyümölcslével, desszertborral vagy tetszőleges krémlikőrrel – csoki-, tojás- vagy kókuszlikőrrel –, majd rétegezzük poharakba. A rétegek állhatnak párolt gyümölcsből, gyümölcskompótból, tejszínhabos mascarponekrémből vagy túrókrémből. A piskóta morzsás állagúra törve szintén lehet pohárkrémek alapja.

Golyócskák

 
A kekszekből és a piskótából falatnyi desszerteket, kis golyócskákat is készíthetünk. A morzsásra tört sütihez adjunk őrölt olajos magvakat – például diót vagy mandulát –, majd dolgozzuk össze tetszőleges lekvárral, rummal vagy likőrrel. Ezután már csak a csokibevonat van hátra, és kész is a csinos desszertünk.

Sütés nélküli torta

A sütés nélküli túró- vagy sajttorta alapja a morzsásra tört keksz, amelyet olvasztott vajjal keverünk ki. A bolti kekszet nyugodtan váltsuk ki házi keksszel vagy puszedlivel. Puhább tésztához kevesebb, szárazabb kekszekhez több olvasztott vajat adjunk. Ha éppen összeáll a massza, már mehet is a formába.

Felfújt és máglyarakás

Ha kuglófot, kalács, croissant-t vagy egyéb kevert vagy kelt sütit (vagy édes péksütit) sütöttünk, a maradék szikkadt szeleteket sem kell kidobásra ítélnünk. Tegyük kisebb darabokra vágva kivajazott sütőtálba, öntsük le tojásos-tejes-cukros keverékkel (1 dl tejhez 1 tojást számítsunk, felesben a tejet habtejszínnel is kiválthatjuk), majd sütőben, kb. 35-40 perc alatt süssük készre. Adhatunk hozzá aszalt vagy friss gyümölcsöket, illetve kedvünkre ízesíthetjük vaníliával vagy fahéjjal. Sőt, a maradék bukta, kalács és croissant akár máglyarakássá is átalakulhat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!