„A zsír rossz” – állították évekkel ezelőtt a táplálkozásunkat vizsgáló szakemberek, ám mára kicsit árnyaltabb lett a kép. Léteznek telített, telítetlen, ezen utóbbin belül pedig egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok, és nem is olyan egyszerű eligazodni köztük. Megpróbálunk kicsit rendet tenni a különböző fajta zsírok között.
3 fajta természetesen előforduló zsírt különböztetünk meg, ezek az egyszeresen és többszörösen telítetlen, valamint a telített zsírok. A 4. fajta zsír, a transzzsír a természetben nem fordul elő, emberkéz alkotta. De mik is pontosan a különbségek? Egyszeresen telítetlen zsírok Ezekből kellene a legtöbbet fogyasztanunk, legalábbis ami a zsírokat illeti. Az úgynevezett mediterrán étrend sztárjai bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Elsődleges forrásuk az olívaolaj, de megtalálhatók a különböző olajos magvakban, diófélékben és avokádóban is. Többszörösen telítetlen zsírok Ezzel a zsírfajtával leginkább a különböző növényi olajokban, olajos magvakban, diófélékben, halakban és bizonyos leveles zöldségekben találkozhatunk. Két fő alfaja van, az omega-6, amelyből általában bőven eleget elfogyasztunk növényi olajokon keresztül, és az omega-3, amely bizonyos halfajtákban és magvakban található csak meg, és gyakran nem eszünk belőle megfelelő mennyiséget. Próbáljuk csökkenteni étrendünkben az omega-6 arányát az omega-3 előnyére! Telített zsírok Legnagyobb arányban az állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, illetve a pálma- és kókuszolajban. Ha egy zsír szobahőmérsékleten szilárd marad, akkor sok benne a telített zsírsav, ilyen például a jól ismert sertészsír. A telített zsírok emelik a koleszterinszintünket, illetve növelhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ha érdekel, hogy mik azok a transzzsírok, kattints az Ízesélet.hu cikkére!