Mostantól betegségnek számít a kiégés

Szintet lépett a dolgozókat érő extrém stressz.

Sokat emlegetjük a kiégés fogalmát, ami már a kultúránk szerves részévé is vált. Ott tartunk, hogy a WHO mostanára fel is vette ezt a szindrómát a hivatalos egészségügyi problémák közé. Az ICD-11 elnevezésű listán olyan tételek szerepelnek, amelyek a foglalkoztatással – vagy éppen a munkanélküliséggel – függenek össze, írja a Nuus. Az orvosok az alábbi tünetek alapján állapíthatják meg a betegséget:

kimerültség érzése, a munkához való negatív, cinikus hozzáállás,

esetleg érzelmi távolságtartás, illetve csökkent szakmai hatékonyság. Mielőtt még a telefonért nyúlnánk, hogy időpontot kérjünk magunknak, azt tudomásul kell vennünk, hogy a doki első körben ki kell, hogy zárja a szorongást vagy a hangulatzavarokat. És ez a diagnózis csak a munkahelyi környezetre állhat, az élet más területére nem vonatkozik. Herbert Freudenberger

először 1974-ben írta le a kiégés jellemzőit

egy tudományos munkájában, majd a pszichológus megállapításait 2017-ben aktualizálta Linda és Torsten Heinemann. Manapság társadalmunkban ez az egyik leginkább elterjedt, mentális egészséget érintő gond. Heinemannék szerint épp elég tanulmány foglalkozik már a kiváltó okokkal, a hangsúlyt inkább a diagnosztika pontosságára érdemes ezentúl tenni – akkor tisztább lenne, mit is értünk kiégés alatt - úgy könnyebb például a depressziótól is elhatárolni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!