Moszkva októberre ígéri a koronavírus elleni oltás elkezdését

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

Befejeződött az első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás. Elsőként az orvosokat és a tanárokat fogják beoltani, de a dátumot nem nevezte meg. Az Interfax hírügynökség egy korábban közölt értesülése szerint a vakcina bejegyzése augusztus 10-12. környékén történhet meg és 15-től kerülhet "polgári forgalomba".
Oroszországban a novoszibirszki Vektor kutatóközpont is

megkezdte saját oltóanyagának klinikai tesztelését.

Rinat Makszjutov, az intézmény vezérigazgatója az állami média Vesztyi című honlapján megjelent nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a vakcinát a tervek szerint novembertől fogják majd gyártani. Elsőként ezzel is a rizikócsoportokhoz tartozó szakmák művelőit szándékoznak beoltani.
Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 csatornának nyilatkozva azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy az embereken kipróbált vakcina "abszolút biztonságos és feltétlenül hatásos". Elmondása szerint Oroszországban

nagyon szigorú ellenőrzésnek vetik alá a vakcinát

és a beoltás után "minden bőrpirosodást" számon tartanak.

Kiemelt kép: Unsplash

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!