Sok mindenre következtethetünk a járás módjából

Rengeteg minden jellemez bennünket, mely egyedi és csak ránk jellemző, de ki gondolná, hogy még a járásod is fontos információkat közvetít rólad? Hogy mennyire vagy temperamentumos, magabiztos, vagy netán félénk és önbizalomhiánnyal küszködő, könnyen megtudható, elég, ha megfigyeled, hogyan teszed az egyik lábad a másik után járás közben.

Ha valamelyik mozgásszerved nem megfelelően funkcionál, azt megmutatja a járásod is

Ám ez az egyszerű, már egészen kis korban elsajátított mozgásforma jóval többről is árulkodik, mint személyiségünk. Nem véletlenül tanácsolták nagyanyáink, hogy „Sohase járj a szemedet a földre szegezve!”; „Húzd ki magad!”; „Lépj peckesen!” Úgy tartották, hogy így egészséges, s talán nem is tévedtek ebben, hiszen az emberi mozgás igen komplex tevékenység, amit számos tényező befolyásol, köztük a testtartásunk, az izomműködésünk és a csontrendszerünk. Könnyű belátni, ha valamelyik mozgásszervünk nem megfelelően funkcionál, az rögtön kihat a járásunkra is. Ha ezt a tételt megfordítjuk, akkor azt kapjuk, hogy a járásunk elemzése lényeges információt közöl ízületeink, izmaink állapotáról, fejlettségéről.

A kérdés már csak az, hogy lehetséges-e elemezni a járásod vagy a futásod?

Mivel a járás ciklikus és szimmetrikus mozgás, minden ettől való eltérés problémát jelezhet. Az F&M fitness and more-ban vizsgálatot leginkább egy futópadhoz hasonlító berendezésen végzik, ahol úgynevezett biomechanikai mérésekkel állapítják meg az esetleges mozgásszervi betegségeket, illetve azok súlyossági fokát. Miközben a páciens szépen, komótosan sétálgat, vagy esetleg fut a berendezésen, addig a szakember elemzi az alsó végtagok biomechanikai paramétereit, úgy, mint például talpnyomást, lépéshosszt, lépés szélességet, valamint a testtartást, a dinamikát. Ezek alapján megmondható, hogy a mozgás mennyire harmonikus, szimmetrikus, van-e olyan elváltozás, ami kezelést, rehabilitációt igényel. A vizsgálatot még a legtürelmetlenebbek is könnyűszerrel kibírják, mert mindössze 30-60 percet vesz igénybe, s közben különböző szórakoztató feladatok elé állítják a pácienst, amelyet vagy a monitoron követhet, vagy kamera segítségével a futószalagra vetítenek ki.

Kiknek ajánlott egy ilyen vizsgálat? Megtudhatod a Napidoktor.hu cikkéből! 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!