Sokan nem is gondolnák, de akár egy könnyed vacsorának tűnő salátát is el lehet úgy készíteni, hogy gátat szabjon a fogyásnak. A hosszútávon fenntartható fogyás alapja az életmódváltás.
Fontos elsajátítani, hogy milyen alapanyagokból és, hogyan készüljenek el ételeink úgy, hogy ne vonjuk meg magunktól az egészségmegőrzés szempontjából fontos tápanyagokat, mégis sikerrel járjunk a plusz kilók leadásában. Arról, hogy ez, hogyan lehetséges Sárga Diánát az Életmód Orvosi Központ dietetikusát kérdeztük. Mitől lehet hizlaló egy saláta? A legtöbb fogyókúrás étrend magában foglalja a saláták gyakori fogyasztását, de nem mindegy, hogy mit is teszünk a salátánkba, és milyen öntettel locsoljuk meg. Annak ellenére, hogy ízletes salátákat lehet készíteni növényi olajokkal (pl. olívaolaj, tökmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj), sokan hajlamosak megdönteni az üveget és jól meglocsolni a salátájukat pl. olíva olajjal. Ehhez gyakran kibontanak egy konzerv olajos tonhalat, ami szintén sok többlet energiát jelent. Fél avokádó, sajt és még egy maréknyi tökmag összekeverve jégsalátával, paradicsommal, uborkával és kész is a 700-800 kcal-át tartalmazó vacsora, ami akár a napi energiabevitel felét is jelentheti-, árulja el Sárga Diána dietetikus. Olajokat, zsírokat kerülni kell a fogyókúra során? Zsiradékokat nem kell teljes mértékben kizárni az étrendből, de mennyiségüket érdemes csökkenteni fogyókúra alatt. Előnyben kell részesíteni az egészségmegőrzés érdekében a növényi eredetű olajokat, olajos magvakat, tengeri halakat az állati eredetű zsiradékokkal szemben (sajtok, zsíros húsok, kolbász, szalonna). Fontos azonban mértékletes fogyasztásuk, hiszen a testsúlycsökkentő életmód program során sok kalóriát lehet megspórolni a zsírok megszorításával. Míg 1 g fehérje és 1 g szénhidrát 4 kcal-át jelent, addig 1 g zsírral 9 kcal-át fogyasztunk el. Így nem véletlen, hogy a zsírdús ételekkel és a zsiradékokkal óvatosan kell bánni. Mit tegyek a salátára, hogy fogyjak is és finom is legyen? A Napidoktor.hu cikkéből kiderül!