Na tessék! Újabb veszély les a fapados nyaralókra

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt az angol bőrrákosok száma. Az angolok pedig élen járnak a fapados nyaralásra menők közt. Van összefüggés.

Az elmúlt évtizedben 45 százalékkal emelkedett a bőrrák előfordulása Nagy-Britanniában, részben az olcsó repülő jegyek és nyaralások miatt.

A melanóma előfordulása 2014 és 2016 között

35 százalékkal volt magasabb a nőknél és 55 százalékkal a férfiaknál, mint 2004 és 2006 között. Bár a legsúlyosabb bőrráktípus a 65 év fölöttiek körében gyakoribb, de a 25-49 évesek között is hetven százalékkal többször fordul elő, mint a kilencvenes években: száz főre vetítve 18-ról 26-ra nőtt az ilyen esetek száma, miközben tíz melanómás esetből kilenc rendszeres és megfelelő naptej használatával kivédhető lenne. Már kétévenkénti egy leégés is triplázza a melanóma kialakulásának esélyét - derítette ki a Cancer Research UK nevű szervezet felmérése.

Nyugat Európában már hetvenes évektől fellendült a tömegturizmus, amit a fapados repülőtársaságok megjelenése is tovább hizlalt: így az átlagember is sokkal többet sütteti a hasát délszaki nyaralóhelyeken. Öröm az ürömben, hogy egyre több eset kap kezelést, ami viszont rontja a statisztikát.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!