Nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek vesebetegség esetén

A páciensek fokozatosan válnak sebezhetőbbé a fertőzésekkel szemben, ahogy vesefunkciójuk romlik – derül ki egy friss kutatásból, amely a Clinical Journal of the American Society of Nephrology című szaklap friss számában került publikálásra.

„Tekintve, hogy a krónikus vesebetegség igen gyakran diagnosztizálatlanul marad, fontos volna, hogy a szakemberek még inkább tudatában legyenek a betegség lehetséges komplikációinak” – fogalmaz a kutatást vezető Juan Jesus Carrero, a svéd Karolinska Intézet munkatársa.

A friss felfedezés segíthet abban, hogy a különösen veszélyeztetett páciensek problémái időben azonosításra kerüljenek, így megfelelő segítséget kapjanak” – teszi hozzá a szakember.

 A kutatás során 12 hónapon keresztül vizsgáltak 1,1 millió svédet, akiknek vesefunkciója alapos elemzésre került. Világossá vált, hogy a 4-es fázisú vagy annál súlyosabb vesebetegségek esetén nagyjából hatszor nagyobb a különféle fertőzések kockázata, szemben a normális vesefunkciójú páciensekkel.

Különösen a légzőszervrendszeri és húgyúti megbetegedések aránya magas a vesebetegek körében, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

https://pixabay.com/hu/users/silviarita-3142410/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!