Nagyon jó hatással van az egészségre a szoptatás!

Kevesen szoptatják a babájukat, pedig még a fogyásban is segíthet!

A kismamáknak csupán háromnegyede kezdi el szoptatni a gyermekét, a baba fél éves korára pedig a számuk 42 százalékra csökken.

Ráadásul az édesanyák csupán tizenkét százaléka táplálja kizárólag anyatejjel a babáját. Pedig fontos lenne a szoptatás, nem csak a baba egészsége és az anyával való kapcsolata szempontjából, hanem azért is, mert a kismamákat segíti a terhesség során felszedett kilóik leadásában.

Szoptassunk, ha tudunk…

A szoptatás kiemelt jelentőségű mind a baba, mind az édesanya szempontjából, ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Éppen ezért elkeserítő, hogy sok kismama csupán azért nem szoptatja a babáját, mert nincsen rá ideje, vagy nem akarja, hiszen egyszerűbb a tápszert kikeverni. Igaz, tápszerrel az édesapa is megetetheti a kicsit, és így anyuka is hamarabb mehet vissza dolgozni, de a tápszer messze nem képes azt a fajta védelmet nyújtani a babának, amit az anyatej - mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

A szoptatásnak zsírbontó hatása is van.

Napi szinten mintegy 480 plusz kalória szükséges a szoptatáshoz, amit a test a felhalmozott készletekből fedez, legalábbis részben. Számos tanulmány rámutatott már arra, hogy azok a nők, akik szoptatták babájukat, lényegesen hamarabb szerezték vissza szülés előtti alakjukat, mint a szoptatást kihagyó társaik. Sajnos vannak olyan kismamák, akiknek a szoptatás csak vágyálom, mivel a szervezetük nem állít elő elegendő tejet. Ez azonban jól korrigálható, hiszen hátterében a legtöbb esetben tápanyaghiányos állapot van.

Tápanyagpótlás?

“Sokszor hallhatjuk, hogy a terhesnek kettő helyett kell ennie. Ez azonban nem igaz, mivel mást nemigen érünk el vele, mint a felesleges kilók számának gyarapodását. A lényeg sokkal inkább a tápanyagok megfelelő pótlása, semmit a vég nélküli evés” – mondja dr. Angyal Géza.

Érdekes? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!