Negyven év után kért bocsánatot John Lennon gyilkosa

Negyven évvel a gyilkossága után Mark David Chapman bocsánatot kért John Lennon özvegyétől, Yoko Onótól.

Chapman 1980. december nyolcadikán este lőtte agyon John Lennont, annak New York-i otthona előtt. 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott, húsz év múlva a feltételes szabadságra bocsátás esélyével. Már tizennégyszer kérte feltételes szabadon engedését, eddig hiába. A férfi a New York állam beli Wende fegyházban ül - írja a BBC News.
Chapman augusztus 19-i meghallgatásán azt mondta "hírnevet" akart szerezni a rocksztár megölésével és, hogy

halálbüntetést érdemelt volna.

Állítólag nagyon sokat gondol "hitvány tettére" és elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni. "Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem. Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el" - mondta a testület előtt. "Nagyon híres volt. Nem a jelleme miatt öltem meg, vagy azért, amilyen ember volt. Egy családszerető ember volt. Egy ikon" - hangoztatta.

"Azért gyilkoltam meg, mert

(John Lennon) nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam" - mondta. "Ez egy borzasztóan önző cselekedet volt. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam Onónak. Mindig erre gondolok" - tette hozzá.

2015-ben a japán képzőművész,

aki minden egyes alkalommal küzdött Chapman szabadon engedése ellen, abban a félelemben él, hogy kiengedik őt a börtönből. "Amit egyszer megtett, megteheti ismét, más ellen fordulva. Ez lehetek én, lehet Sean (Lennon és Ono fia), lehet bárki"  - mondta akkor.
Az augusztusi meghallgatás dokumentumait az AP amerikai hírügynökség szerezte meg és hozta nyilvánosságra.

Nyitókép: Roy Kerwood - Photo by Roy Kerwood.Previously uploaded to en: with same image name May 11 2006., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5494172

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!