Néhány évtizede maradt a Pireneusok gleccsereinek

Harminc éven belül eltűnhetnek a Spanyolország és Franciaország között magasodó Pireneusok gleccserei a globális hőmérséklet emelkedése miatt.

Végveszélybe kerültek a Pireneusok gleccserei - figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a mozgó jégtakarók eltűnése felforgatja majd a helyi ökoszisztémákat, és súlyos csapást mér a turisztikai szektorra is. "Nem tudunk pontos dátumot mondani, de a Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve" - idézi Pierre René gleccserkutatót az AFP. A magashegység francia oldalán lévő

15 gleccserből kilencet tanulmányoztak

az elmúlt 18 év során és úgy becsülik, hogy a térség jégárjai a következő harminc év során, 2050-ig bezárólag eltűnnek. Az elmúlt tíz év volt bolygónk eddigi legmelegebb évtizede a hivatalos mérések megkezdése óta. Az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása nyomán várhatóan tovább nő a globális átlaghőmérséklet, a jégmezők visszahúzódását, a globális tengerszint emelkedését és a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodását eredményezve. 2019 volt a második legmelegebb év az időjárási feljegyzések kezdete óta, a tavalyinál melegebb globális átlaghőmérséklet csupán 2016-ban volt. A Pireneusok gleccserein végzett vizsgálatok - jégmagminták, GPS-nyomkövetés -, ugyanabba az irányba mutatnak, mint amit már az Alpok és más magashegységek gleccsereinél észleltek a kutatók: a melegebb és szárazabb telek nyomán

a mozgó jégtakarók menthetetlenül zsugorodnak, vékonyodnak.

A tanulmányozott kilenc gleccser felszíne együttesen jelenleg 79 hektár, míg 17 évvel ezelőtt 140 hektár volt. A 19. század közepén ezek a jégmezők 450 hektárt foglaltak el, ma már azonban  folyamatosan gyorsul pusztulásuk üteme. 2002 óta a kilenc gleccser évente 3,6 hektárral zsugorodik. Múlt nyáron a kilencből öt gleccser alja átlagosan 8,1 méterrel húzódott vissza, míg az előző években az átlag még csak 7,9 méter volt.

A gleccserek eltűnése a magaslati ökoszisztémákra és biológiai sokféleségre is hatással lesz, olyan következményeket előidézve, amelyek jócskán túlnyúlnak a hegyvidéki területeken. A Pireneusok átlag hőmérséklete 1,4-3,3 Celsius-fokkal nőhet a század közepéig, ami megpecsételheti a térség több tucat síparadicsomának sorsát is.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!