Neked mennyi időd megy el házimunkával? Ez az átlag!

Házimunkára fordított időnket a modern háztartási készülékek jelentősen csökkentik, azonban átlag napi 132 percet még mindig házimunkával töltünk. 

Egy 2017-es felmérés szerint a 15-84 éves magyar népesség napi 24 órájából a legtöbb időt a fiziológiailag kötött tevékenységekkel – alvás, fürdés, étkezés – tölti. Saját háztartásának ellátására fordított idő a magyar férfiaknál átlagosan napi 79, a nőknél 185 perc. A nők a számos házimunka közül itthon elsősorban a főzést, a mosást és a takarítást látják el, míg a férfiak inkább a ház körüli és kerti munkákért (fűnyírás, sövényvágás), valamint a karbantartási feladatokért felelősek.


A főzés viszi el a legtöbb időt

A hagyományos háztartási munkák közül a főzés a legnagyobb időigényű és a legnagyobb arányban végzett tevékenység, ezt követi a mosogatás, a lakástakarítás, a mosás és a felnőtt személy ápolása. A háztartási feladatok elvégzésére fordított időt befolyásolja az is, hogy hány főből áll egy család és, hogy milyen életkorú gyermekek élnek benne. Az egyes munkatevékenységek időzítéséről elmondható, hogy a magyarok a lakástakarítást jellemzően szombaton, a főzést és a mosogatást vasárnap, a mosást és vasalást pedig szombaton, illetve hétfőn végzik.


 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!