2019.06.13. Giorgio
És nem is levegő van benne. Komoly okok a háttérben.
Mindannyian ismerjük az érzést: megvesszük a kedvenc csipszünket, majd miután feltéptük a zacskót, szomorúan konstatáljuk, hogy a fele bizony levegő. Persze, pontosan tudjuk már előre, hogy most sem lesz másként, aztán mégis úrrá lesz rajtunk a csalódottság. És nem csak a csipsszel van ez így, hanem a gabonapelyhekkel és egy csomó másik rágcsával szintén ezt a helyzet. Cikkünkből kiderül, hogy idáig rossz oldalról közelítettük meg a kérdést, hiszen tulajdonképpen értünk kerül a zacskóba a sok levegő. Mondjuk is, miért.
Így nem csak „törmeléket” kapunk a kedvenc nassunkból
Ezzel pedig csak jól járhatunk. Ha így csomagolják a rágcsákat, az megakadályozza, hogy apró darabokra törjenek szállítás és tárolás közben.
Nem csupán levegővel van tele a zacskó
A látszat ellenére nem hagyományos levegővel vannak a zacskók felfújva, akkor ugyanis felbontás után avas, romlott csipsz kerülne ki a tasakokból. A gyártók valójában nitrogént használnak a zacskók felfújására, amely teljesen biztonságos, elvégre a Föld atmoszférájának 78%-át is nitrogén alkotja. És hogy miért jó ez? Önmagában stabilabb a levegőnél, illetve jobban kezeli a hőmérséklet ingadozását. Azaz mindez a minőség kedvéért történik.
Tovább eláll és ropogósabb marad
Ha próbáltunk már házi csipszet készíteni, tudjuk, hogy mennyire gyorsan elveszíti ropogós állagát. Ennek megakadályozásában szintén segít a speciális csomagolás. Mivel tiszta nitrogénnel töltik fel a zacskókat, nem kerül belülre nedvesség, és a nitrogénben a különböző baktériumok sem élnek meg. Ezért marad tovább ropogós a bolti csipsz, és hasonló okokból bír hosszabb szavatossági idővel.
Pontosan mennyi az annyi?
Tényleg pont félig vannak töltve a zacskók? Az arány a különböző gyártók termékeinél változó lehet, van, amelyik pontosan 50-50%-ban tartalmaz levegőt és csipszet, de van olyan is, amelyikben csak 19% a nitrogén aránya. A legrosszabb esetben pedig a zacskó 59%-ban tartalmaz nitrogént.
A NASA szerint felrobbanhatnak
Egy kis érdekesség a végére. A Reader’s Digest szerint a NASA kísérleti repülőin megvizsgálta, hogy miként reagálnak a csipszes zacskók a hirtelen bekövetkező és jelentős mértékű légnyomás változásra. A tudósok arra jutottak, hogy a tasakok felszállás közben akár ki is durranhatnak. Nem tudjuk, igaz-e a hír, ahogy azt sem, hogy mi célból volt szüksége a NASA-nak a kérdés megvizsgálására.
Kép: 123rf.com
Forrás:
ÍzesÉlet.hu