Nem a tej, hanem a tea erősíti a csontokat

Korábban azt hittük, hogy a tejben található kalcium az, ami erősíti a csontokat, most azonban fény derült arra, hogy a csonttörést leginkább a tea segítségével védhetjük ki. A növényben található flavanoidok erősítik a csontszöveteket, miközben a már meglévő csontok erózióját is lelassítják.

Már három csésze tea is kimutatható változást jelent: az ausztrál kutatás szerint: a rendszeresen teázóknak ugyanis lényegesen erősebbek a csontjaik, és 30 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy csonttörést szenvedjenek. A szakemberek szerint nem kizárt, hogy a kormány a teára építi majd ezentúl a megelőző kampányokat csonttörések és csontritkulás ellen.

A dél-ausztráliai Flinders University 1200 idősebb nő egészségét vizsgálta 10 éven keresztül. A kutatás kezdete idején a nők átlagéletkora 80 év volt, és rendszeresen kérdezték őket étrendjükről, főként arról, hogy mennyi teát fogyasztanak.

Az évtized során a nők 288 csonttörésen estek át, ebből 129 csípőtörés volt. Kiderült azonban, hogy azok, akik legalább napi három csésze teat ittak, csak harmad olyan arányban szenvedtek csontttörést, mint tea nélkül élő társaik. 

A csontritkulás csak az Egyesült Államokban és Európában a menopauza utáni nők 30 százalékát érinti, az International Osteoporosis Foundation adatai szerint pedig világszerte több mint 200 millió ember érintett.  A nők 40, a férfiak 30 százaléka eltöri valamelyik csontját élete során.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/congerdesign-509903/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!