Nem igazán felelősségteljesek a magyar kutyások

A magyar gazdik a védőoltások mellett az élősködők elleni védekezést tartják a legfontosabb egészségügyi intézkedésnek.

A szúnyogok, kullancsok és bolhák ellen a legtöbben csak tavasszal és nyáron védekeznek és a készítmények hatóanyagaival sincsenek sokan tisztában. A Bayer felmérése idén májusban készült, háromezer kutyatartó megkérdezésével. A gazdik körében legnépszerűbb egészségügyi intézkedés egyértelműen a védőoltás, a kitöltők 99 százaléka fontosnak tartja, és rendszeresen be is oltatja kutyáját. A második helyen az élősködők elleni védekezés (98 százalék), a harmadik helyen pedig a rendszeres féreghajtás (95 százalék) áll. Az ivartalanításnál még a szőr és fogápolást is fontosabbnak tartották.  

"A nőstény kutyák ivartalanítása fontos,

hogy elkerülhessük a nem kívánt vemhességet, illetve a nem ivartalanított állatokban gyakran előforduló betegségeket (álvemhesség, méhgyulladás, emlődaganat, méhdaganat, petefészekciszta). Kan kutya ivartalanításával elkerülhetjük a heredaganatok kialakulását, a prosztatabántalmakat, illetve végbéltájéki daganatok, gátsérv kialakulását is" - idézi a közlemény Olaszy Krisztiánt, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet vezetőjét. Az ivartalanítás népszerűtlenségének anyagi okai is lehetnek, hiszen

az ivartalanítás költséges beavatkozás,

amellyel nem minden gazdi számol. A szobakutyákról többet, és jobban is gondoskodnak, mint kertben élő társaikról. A benti kutyákkal több aktív időt töltenek, sokkal gyakrabban viszik őket állatorvoshoz, és tulajdonosaik többsége minden fontos állat-egészségügyi intézkedést megtesz az érdekükben. A szobakutyákkal a kérdőívet kitöltő gazdik 76 százaléka 3 vagy több órát tölt el játékkal, sétával, tanulással, a kertben kutyát tartó gazdiknak csak 37 százaléka vallotta ugyanezt. Az arányok hasonlóak az ivartalanítást illetően is - míg a lakásban tartott kedvencek 71, a kertben élő ebek 45 százaléka van ivartalanítva a válaszok alapján - olvasható a közleményben.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!