Nem is annyira egészségtelen a zsír?

Közel már a disznózsír rehabilitációja.

Évek óta az alacsony zsírtartalmú étrendet ajánlják a szívbetegségek ellen. Egy új tanulmány szerint azonban az évtizedekkel ezelőtt kiadott javaslatot nem támasztják alá szilárd kutatási eredmények. Ki ne olvasott vagy hallott volna már arról a tanácsról, hogy fogyasszon alacsony zsírtartalmú ételeket, így megvédheti magát a szívbetegségektől? Egy új jelentés szerint ez a szabály – mely 30 százalék alatti zsír fogyasztást javasol a napi kalória tekintetében, ezen belül pedig kevesebb, mint 10 százalék telített zsírt –

nem lett alátámasztva szilárd kutatási eredményekkel,

amikor először kiadták, évtizedekkel korábban. A jelentés szerzői egyenesen azt állítják, hogy ezt az étrendet egyáltalán nem kellett volna bemutatni. A javaslatot 1977-ben amerikai állami egészségügyi tisztviselők adták ki, 6 évvel később Angliában megtették ugyanezt, annak érdekében, hogy csökkentsék a szívrohamok és szívbetegségek számát. A tisztségviselők elismerték, hogy a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek, amikor ezeket a szabályokat kiadták. Az új jelentés szerzői szerint ez így valójában egy elbagatellizálás. „Sosem volt igazán bizonyíték – mondta el James J. DiNicolantonio, tudományos kutatási munkatárs a Kansas City-beli St. Luke’s Mid America Heart Institute-nál.

Az új jelentés visszhangozza más szakemberek aggályait is,

erősítette meg Steven Nissen orvos, a Cleveland klinika szív- és érrendszer gyógyászatának vezetője. Véleménye szerint egy nagyobb váltásnak kell történnie abban, mit is javasolnak az orvosok pácienseiknek az étrend terén. Nissen egyébként nem vett részt a jelentés elkészítésében. Az általános ajánlás egyébként a napi kalória tekintetében 25-35 százalék zsír és ezen belül kevesebb, mint hét százalék telített zsír fogyasztása.

Olvasd tovább a cikket itt 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!