Nem láttuk jönni: kiderült, a királypingvinek drogot termelnek!

Az antarktiszi királypingvinek káros gázokkal terítik be környezetüket.

A királypingvinek ürülékéből dinitrogén-oxid, más néven kéj- vagy nevetőgáz keletkezik a talajjal érintkezve - írja egy dán tanulmány. "A pingvinürülék miatt nagy mennyiségű dinitrogén-oxid koncentrálódik az állatok kolóniáinak környékén, sűrűsége akár százszorosan is felülmúlhatja egy átlagosan trágyázott dán szántóföldön mért értékeket" - közölte Bo Elberling, a Koppenhágai Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.
A szakember szerint a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget közötti Déli-Georgia sziget királypingvin-kolóniáit tanulmányozó

kutatók éppen ezért kissé bódult állapotba kerültek,

amikor hosszú időt töltöttek a pingvinek ürülékének közelében. "Miután az ember órákon át szagolja a pingvin végtermékét, teljesen kábult lesz. Elkezdi rosszul érezni magát, majd fejfájás tör rá" - magyarázta Elberling.
A szakemberek szerint a dinitrogén-oxid háromszázszor szennyezőbb hatású, mint a szén-dioxid. Az orvosi dinitrogén-oxidot ugyanakkor

érzéstelenítő és fájdalomcsillapító gázként alkalmazzák.  

A pingvinek táplálékául szolgáló krillek és halak nitrogéntartalma nagyon magas. A madarak ürülékéből felszabaduló nitrogén a talajba kerül, ahol a talajbaktériumok dinitrogén-oxiddá - a globális felmelegedést növelő üvegházhatású gázzá - alakítják. Elberling szerint noha a dinitrogén-oxid-kibocsátás ebben az esetben nem számottevő a bolygó egészét nézve, az eredmények új információkkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a pingvinkolóniák milyen hatással vannak a környezetükre.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!