Nem nehéz bejósolni, ki küzd majd szülés utáni depresszióval

A szakemberek szerint viszonylag könnyen bejósolható, ki küzd majd szülés utáni depresszióval.

A korábban klinikai depresszióval küzdő, de jelenleg nem depressziós terhes nők esetében a megelőzési céllal szedett antidepresszáns-kezelés nem számít hatékonynak a szülés utáni depresszió elkerülése érdekében. Ugyanakkor a probléma korai azonosítása sokat segíthet – állítja a Kaliforniai Egyetem friss kutatása.

A felnőtt nők 20 százaléka élete során találkozik a súlyos klinikai depresszióval. A korábban depresszióval kezelt nők különösen veszélyeztetettnek számítanak, amennyiben szülés utáni depresszióról van szó. A szakemberek felfedezték, hogy viszonylag kevés kutatás vizsgálja azt, hogy mi a helyzet a szülés utáni depresszióval a terhesség során ne depressziós, de korábban már depresszióval kezelt nők esetében.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai 343 terhes nőt vizsgáltak, akik a kapcsolattartás idején nem küzdöttek depresszióval, de életük során megkapták már legalább egyszer a klinikai depresszió diagnózisát. A bipoláris depresszió, a skizofrénia és a függőség nem szerepelt a korábbi diagnózisok között.

A szakemberek a terhesség 12. és 36. Hete között járó nők hangulatát és gyógyszerfogyasztását egyaránt vizsgálta, 60 nappal a gyermek születése előtt épp úgy, mint 60 nappal azután. Kiderült, hogy ezeknek a nőknek csupán 11 százaléka küzd szülés utáni depresszióval. Ez egy lényegesen alacsonyabb szám, mint a korábban mért 24-40 százalék.

Kiderült, hogy a preventív céllal szedett antidepresszáns nem számít hatékonynak ennél a körnél, viszont a kognitív terápia hasznos lehet.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/mohamed_hassan-5229782/

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!