Norvégia új sziget birtokosa lett

Új sziget “született” a Norvégiához tartozó, Spitzbergák nevű, északi-sarkvidéki szigetcsoporton a gleccserek olvadása miatt.

Miután nyáron elolvadt a jég, a Brageneset-félszigetről kiderült, hogy önálló sziget – mondta el az NRK norvég köztévében Anders Skoglund, a földrajzi változást felfedező topográfus, a tromsői Norvég Sarkkutató Intézet munkatársa. A nyáron készült műholdas felvételeken világosan látszik, hogy a gleccser eltűnése óta egy kék csík – a tenger – választja el az eddig félszigetnek hitt földdarabot a Norvégia birtokának számító szigetcsoport északkeleti részén, ahol a térképészeti munkákat végző kutatóállomás is működik – közölte Skoglund. Eddig is előfordult, hogy

aprócska szigetek maradtak hátra

a visszavonuló jégmezők után, de a Brageneset a maga tíz négyzetkilométeres területével kivételes eset. Geir Moholdt, az intézet gleccserkutatója szerint várható további kisebb szigetek megjelenése a Spitzbergákon, de ez hosszabb idő, tíz-száz év kérdése. A szigetcsoporton jelentősen visszahúzódtak a gleccserek az elmúlt években – közölték a kutatók a norvég tévében.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!