2019.08.06. Italiano
Egy kis óvatosság jól jöhet, ha ilyen vagy ezekhez hasonló fogásokat rendelünk az étteremben.
Külföldi nyaralás során pedig legyünk még inkább körültekintőek, hiszen
egy csúnya gyomorrontás vagy ételmérgezés teljesen
tönkreteheti a nyaralás idejét.
Hamburger
A csak véresre sült húspogácsa szaftos és ízletes, ám a darált marhahúsnak az elkészítés során el kell érnie a legalább 70 °C-os hőmérsékletet, hogy a baktériumok biztosan elpusztuljanak.
Grillcsirke
A kórokozók, baktériumok típusa függ a hús fajtájától is. A csirke akkor biztonságos, ha hőkezeléskor még magasabb hőmérsékletet ér el, mint a darált marha, a 75 °C-nak mindenképpen meg kell lennie. Grillezéskor a keresztfertőzés is veszélyes lehet, ezért ajánlott a különböző húsokat elkülönített zónákban sütni.
Burgonya-, tonhal- és tésztasaláta
Bármilyen összetett, több hozzávalóból álló salátánál alapszabály, hogy nem szabad két óránál többet a hűtőszekrényen kívül eltöltenie.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsöket falatnyi méretük miatt sokszor gondoljuk tisztának, pedig nem azok, alapos mosást igényelnek. Sok nyaralóhelyen az utcai standokon árusítják jégbe hűtve, ez pedig elég veszélyes módja a gyümölcsfogyasztásnak. Akármilyen finomnak és frissítőnek tűnnek, gondoljuk meg alaposan, szeretnénk-e miattuk gyomorrontást a nyaralásunk alatt.
További para
ételekről itt olvashatsz!