Nyújtás tippek a rugalmas testért

A rugalmasság fontos dolog: ha megvan, nemcsak komfortosabban tudunk mozogni, de kevesebb eséllyel is sérülünk le.

Ha meg szeretnénk őrizni rugalmasságunkat, érdemes már fiatalon elkezdenünk a nyújtást. Sosem késő persze nekifogni. Jó tudni azonban, mely nyújtás típusokkal leszünk a leginkább eredményesek.

Lássuk a leghatékonyabbakat!

Láb oldalra nyújtása térdelő helyzetben: ereszkedjünk le gugguló helyzetbe, majd az egyik lábukat nyújtsuk oldalra és egyenesítsük ki. Maradjunk így 20-30 másodpercig mindkét láb esetében. Ilyenkor az ellenkező láb belső combján érezzük a nyújtás hatását.

Vádli nyújtás: 

támasszuk karjainkat a falnak. Azok egyenesen maradnak, miközben törzsünket előrelendítjük és egyik lábunkat térdnél behajlítjuk, de a másik, amelyik hátra marad, kellően feszül. A hasat is feszítjük a nyújtás során. A gyakorlatot lábcserével végezzük, mindkét láb esetében 20-30 másodpercig tartsuk ki a helyzetet.

Mellkas és váll-nyújtás:

ülve és állva is végezhető nyújtó gyakorlat, melyhez meg kell emelnünk egyik karunkat, hogy a könyök egészen a fejhez érjen. Majd emeljük a másik karunkat is és kulcsoljuk össze kezünket. A lejjebb levő karral húzzuk a feljebb levőt. A nyújtás akkor hatékony, ha a kart kissé a fej fölé is sikerül emelnünk. Azzal, hogy hátrafelé húzzuk – óvatosan – a könyököket, a mellkast is feszítjük. Ezt a gyakorlatot szintén csináljuk meg mindkét oldalra.

Érdekes cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!