2019.11.21. Italiano
A tökmag amellett, hogy finom nassolni való, számos pozitív élettani hatással is bír.
Száz grammjában 536 kalória van, és csupán 3,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez pedig azt jelenti, hogy egy marékkal nyugodt szívvel fogyaszthatunk belőle naponta is.
Értékes összetevői igazi superfooddá teszik
Gazdag magnéziumban, mangánban, rézben, vasban és cinkben. Sok-sok E-vitamint, valamint B- és D-vitamint tartalmaz, sőt folsavtartalma sem elhanyagolható. És ha ez még nem lenne elég, ne feledkezzünk meg a benne található értékes rostokról és fehérjékről sem! Ez utóbbi kifejezetten előnyös a vegán életmódot folytatóknak.
A kulcsszó: antioxidáns
A
tökmag antioxidánsai révén felveszi a harcot a szervezetben keletkező gyulladásokkal, segít megőrizni testünk fiatalságát, illetve számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Az antioxidánsok, valamint a további gyulladáscsökkentő hatóanyagok a prosztata védelmezői.
Éljenek a jótékony zsírok!
A tökmag a növényi alapú omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása. Ezek a többszörösen telítetlen zsírok nagy szerepek játszanak szívünk és az artériák védelmében, illetve a koleszterinszint normalizálásában.
Megvédhet a cukorbetegségtől
Amellett, hogy alacsony a szénhidráttartalma és kiváló növényi fehérjeforrás, több kutatás eredményei szerint a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is megakadályozhatja. Javítja az inzulintermelést, illetve a már kialakult cukorbetegség esetén csökkentheti a szövődményeket.
Erősíti az immunrendszert
Erre pedig ősszel és télen hatalmas szükségünk van! Fokozza a szervezet ellenálló képességét, méregtelenítő, gomba- és vírusölő, vértisztító hatású.
Tökmaggal a szépségért
Az apró kis magokban található hatóanyagok hozzájárulnak a haj, a bőr és a köröm szépségének és egészségének megőrzéséhez.
Ízes Élet