Ókori késre bukkant egy villanyszerelő - kép

Egy arab villanyszerelő bukkant rá a 4500 éves cserépedényekre és egy tőrre.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg véletlenül egy villanyszerelő. Ahmad Naszer Jaszin az Arraba nevű, nyugat-galileai arab faluban egy frissen épített földúton haladt, amikor egy sziklamélyedésből kiálló cserépfülre lett figyelmes. Közelebb ment, és több nagyon réginek tűnő kerámiaedényt talált. A leleteket hazavitte, és értesítette róluk Izrael régészeti hatóságát (IAA). A leletért felelős régész, Nir Disterfeld szerint az út építésekor

véletlenül leromboltak egy temetkezési barlangot,

és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy bronz- vagy rézkés pengéje is előkerült, ennek anyagát majd a lelet későbbi vizsgálatai fogják pontosan megállapítani.

Itt találták meg a leletet

Az azonban már most bizonyosnak tűnik, hogy 4500 évvel ezelőtt, a középső bronzkorban rejthették el a sziklabarlangban az edényeket és a tőrt. Utóbbi fából készült nyele porrá lett, de az azt rögzítő vasszögek megmaradtak. A tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

(Hárec)

Nyitókép: A lelet és megtalálója. Fotó: Nir Disterfeld, IAA

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!