Okos-fontos tudnivalók a görögdinnyéről

Ha csak egy cikket olvasnál el a héten a görögdinnyéről, ne keress tovább!

A görögdinnye finom, kiválóan hidratál, és mivel zömmel vízből áll, ezért nem tartalmaz túl sok kalóriát sem. Emellett pedig készíthetünk belőle smoothie-t, fagyit, megsüthetjük grillen, fetával vagy mozzarellával együtt pedig sós salátába is tehetjük. A dinnyefogyasztásnak emellett számos pozitív egészségügyi hatása van. 

Hidratál és megnyugtatja a fájó izmokat

Magas, 92%-os víztartalma miatt a görögdinnye ivóvízként is használható, a sportitalok nagy részével szemben pedig nem is túl savas. Mivel gazdag B-vitaminban és elektrolitokban, gyorsan és hatékonyan tölti fel megcsappant energiakészletünket. Tartalmaz egy izomfájdalmat csökkentő, ritka aminosavat is, tehát edzés előtt is érdemes lehet görögdinnyét enni.

Az éretlen görögdinnyében kevesebb a tápanyag

Az érett dinnye finomabb, és sokkal inkább egészséges is - sokkal több C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint az éretlenebb. És hogy miről ismerünk meg egy érett dinnyét? Ha felemeljük, nehezebbnek érződik, mint egy ugyanakkora, de éretlenebb példány. Ha megkopogtatjuk, üregesen kongó hangot kell hallanunk. 

A héjában orvosság van

A dinnye héja szinte mindig a szemetesben végzi, pedig nem lenne muszáj így történnie. Tulajdonképpen az egész dinnye ehető – a héját is beleértve –, a külső héj és a vörös hús közti fehér rész tartalmazza a feljebb már említett izomfájdalmat csökkentő aminosav jelentős részét. Viszont nem biztos, hogy önmagában a héj elrágcsálása annyira csábítónak tűnik, ezért inkább dolgozzuk fel. Tegyük uborkahéj helyett gazpachóba, de akár el is tehetjük befőttes üvegekbe, pont úgy, mint a savanyú uborkát.

Nem hiszed el: még a magja is egészséges

Persze most csak vicceltünk, de tény, hogy a mag nem egyszerűen ehető, hanem kifejezetten egészséges is. Sok rostanyagot és fehérjét tartalmaz jelentős mennyiségű antioxidáns, B-vitamin és több ásványi anyag társaságában. Ha szeretnénk kihozni a maximumot a magokból, ki kell csiráztatnunk őket. Ehhez 12 órára áztassuk be a őket szoba-hőmérsékletű vízbe, majd szűrjük le, és a következő 3-4 napban napi kétszer öblítsük át vízzel. Ezután meg kell jelennie a csírának, amit aztán ugyanúgy használhatunk, mint bármilyen más ehető csírát. Ha ez túl macerásnak tűnik, egyszerűen meg is piríthatjuk a magokat, gyors és egészséges rágcsálnivalót fogunk kapni.

Sárga húsú görögdinnye???

A görögdinnyének több száz fajtája ismert, az egyik legérdekesebb a sárga húsú. Ez a fajta nélkülözi a likopin nevű antioxidánst, amely a gyümölcshús vörös színéért felel, cserébe béta-karotint tartalmaz. A külsejük alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, és az ízükben sincs eltérés.

(Ízes Élet)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!