Okozhat problémát a terhesség alatti mobilhasználat? Most kiderül!

Korábban már számos kutatás vizsgálta a terhesség alatti mobiltelefon-használat esetleges hatását a magzat később neurológiai fejlődésére. Most végre bizonyítást nyert, hogy ilyen összefüggés nem figyelhető meg.

„Az, hogy a kérdés egyáltalán felmerült, hogy okozhat-e a mobiltelefon által kibocsátott elektromágneses sugárzás neurológiai problémákat, korábbi állatkísérletekből fakad, amelyeknek eredménye nem igazán mondható konzisztensnek” – mondja Dr. Eleni Papadopoulou, a Norvég Közegészségügyi intézet munkatársa.

„Akárhogy is, a mi eredményeink nem támogatják azt a hipotézist, hogy a mobiltelefonhasználat bármilyen hatással is lehet a gyerek nyelvi, kommunikációs és motoros fejlődésére” – teszi hozzá a szakember.

A kutatás során 45 389 norvég anya-gyermek páros adatait vizsgálták, akik kérdőívet töltöttek ki mobiltelefonálási szokásaikról. Ezt követően a gyerekeket 3 és 5 éves korukban is megvizsgálták, hogy neurológiai állapotuk feltérképezésre kerüljön.

 Jan Alexander professzor a kutatás kapcsán elmondta, hogy még pozitív hatásról is beszélhetünk: ha az anya a terhesség során mobiltelefont használ, kisebb az esélye annak, hogy a gyerek később nyelvi problémákkal küzd majd. Hozzáteszi, hogy ennek persze sok esetben a család kedvező anyagi hátterével is kapcsolatban lehet, nem elsősorban a mobilhasználatra vezethetők vissza az okok.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/geralt-9301/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!