Olaszország új kedvence egy barnamedve

Veszélyesnek ítélték meg a barnamedvét, ezért befogták. Szinte azonnal megszökött.

Az M49 kódnéven emlegetett medve szökése során három elektromos kerítésen és egy négyméteres drótakadályon is átküzdötte magát. A mindössze 149 kilós mackót Dél-Tirolban csapdázták be, a környékbeli gazdák kérésére, hivatalosan pedig azért, mert veszélyesnek ítélték a háztáji állatokra - és persze az emberre is. A medve pár óra rabság után már három elektromos kerítésen és egy

négyméteres akadályon túlról integetett üldözőinek. 

Miközben erdészek és vadászok próbálják megfogni a mackót, Trentino-Alto Adige, vagy német nevén Südtirol tartomány kormányzója, Maurizio Fugatti engedélyt adott az állat kilövésére. Szerinte az állat azért veszélyes, mert átmászott egy elektromos kerítésen. Olaszország környezetvédelmi minisztere meg még pár millió olasz azonban nem osztja a vérszomjas kormányzó érvelését.

„M49 szökése nem lehet indok egy olyan akcióra, mely a halálát okozza”

- mondta Sergio Costa Olaszország környezetvédelmi minisztere. A WWF  szerint a kerítés nem működött rendesen, „mivel a medvék nem tudnak repülni”. Südtirol tartományba húsz éve telepítenek vissza barnamedvéket Szlovéniából, miután majdnem kihaltak. Jelenleg ötvenen lehetnek. A telepítést végző szervezet szintén tiltakozik a kormányzó döntése ellen. 

(444)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!